FAQ

Als ik wapens wil huren, hoe gaat dat in zijn werk? (stap voor stap)

Het huren van (vuur)wapens voor een film, televisie, theater of een soort gelijke productie is niet lastig maar het proces van aanvraag tot het gebruik van de (vuur)wapens zit gebonden aan een aantal stappen.

Proces <5 (vuur)wapens

Stap 1. De productie neemt contact op met Legacy FX en geeft aan welke wapens zij willen huren.

Stap 2. Legacy FX maakt een TVW-formulier (Tijdelijk Verhuur van Wapens) op. Om dit document op te kunnen stellen moet het aanvraagformulier worden ingevuld. Op het TVW-formulier komen de gegevens van de (vuur)wapens, verhuurder, huurder, de 2 beheerders, opslaglocatie en de plekken waar de wapens gebruikt gaan worden.

Stap 3. Wanneer de productie het TVW-formulier per post heeft ontvangen moet er een afspraak worden gemaakt met Korpcheftaken van Politie (0900-8844) in de regio waar de wapens worden opgeslagen en in de regio’s waar de wapens worden gebruikt. Het behandeltermijn van de Politie is minimaal 7 dagen van tevoren.

3.1 Het gebruik van (vuur)wapens op de openbare weg of op publiek toegankelijke plaatsen mag alleen als er vooraf schriftelijke toestemming is verleend door de burgemeester.

Stap 4. Wanneer er een afspraak is gemaakt met Korpcheftaken van Politie moet 1 van de 2 beheerders die vermeld staat op het TVW-formulier met een geldig ID-bewijs naar deze afspraak toe om het TVW-formulier af te laten stempelen door de Politie.

Stap 5. Wanneer het TVW-formulier compleet is afgestempeld mag 1 van de 2 beheerder, op de afgesproken datum de wapens komen ophalen voor het gebruik bij de productie.

5.1 Een van de beheerders moet altijd bij de wapens aanwezig zijn.

5.2 Het gebruik van blanks/losse flodders is enkel toegestaan wanneer er iemand van Legacy FX op de set aanwezig is.

Proces >5 (vuur)wapens

Wanneer een productie meer dan 5 (vuur)wapens nodig heeft is het aanvraag proces iets anders. Wettelijk gezien mag een productie maximaal 5 (vuur)wapens huren. Gaat een aanvraag over meer dan 5 (vuur)wapens dan moet er een wapenmeester van Legacy FX op de set aanwezig zijn.

Wat dit proces anders maakt is dat er geen TVW-formulier opgesteld hoeft te worden omdat Legacy FX het complete wapenmanagement op zich neemt.

Kan ik wapens huren bij Legacy FX?

Ja, hiervoor bestaan twee opties:

1. Tijdens de opnames is er een wapencoördinator van Legacy FX aanwezig, hierdoor zit er geen beperking in het aantal wapens, dit is ook de enige optie wanneer er geschoten moet worden met losse flodder/knal patronen/blanks. 

2. Zonder gebruikt te maken van een wapencoördinator van Legacy FX is het mogelijk om tot 5 wapens te huren. Hiervoor dient een TVW formulier (tijdelijk verhuur wapens) opgesteld te worden. Met dit ingevulde formulier dient de huurder minimaal 7 en maximaal 30 dagen voor gebruik naar de Korpschef van de politie te gaan in de regio waar de opnames plaats vinden en waar de wapens opgeslagen worden.

Het gebruik van wapens op de openbare weg of op publiek toegankelijke plaatsen mag alleen als er vooraf schriftelijke toestemming is verleend door de burgemeester, dit is voor beide opties.

Wat zijn de kosten voor het huren van een wapen?

Dit is een lastige vraag omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Hoelang wordt het wapen gehuurd? Hoeveel wapens worden er gehuurd? Moet er mee geschoten worden? Moet er een buitenland vergunning worden aangevraagd? En zo zijn er nog een aantal vragen die beantwoord moeten worden voordat wij een offerte voor u kunnen opstellen. Bij een offerte aanvraag is het dus van belang om goed en duidelijk te vertellen wat u precies wilt gaan doen!

Kan ik voor opnames in België ook terecht bij Legacy FX?

Ja, ook voor draaidagen in België waar wapens bij nodig zijn ben je bij ons op het goede adres. Vanwege onze goed netwerk kunnen wij de complete aanvraag voor u uit handen nemen zodat de opnames op tijd kunnen plaats vinden.

Zijn de wapens van Legacy FX echt?

Sommige wapens van Legacy FX zijn echt, echter zijn deze wapens omgebouwd zodat ze enkel nog geschikt zijn voor het verschieten van losse flodders/knalpatronen/blanks. Echte patronen met een kogel kunnen hiermee niet meer verschoten worden.

Werken de omgebouwde vuurwapens van Legacy FX altijd?

Het is essentieel dat onze vuurwapens presteren op het moment dat ze samen met de acteur in de spotlight staan. Helaas kan er nooit 100% worden uitgesloten dat een vuurwapen dat eerder nog perfect functioneerde er opeens even mee stopt.

Door het ombouwen van een ‘echt’ vuurwapen naar blank firing/losse flodders is het wapen zo gemodificeerd dat het wapen anders moet werken dan waar het oorspronkelijk voor bedacht is en hierdoor soms kan weigeren.

Legacy FX zorgt er altijd voor dat de vuurwapens in de meest optimale staat aanwezig zijn. Moet er geschoten worden en het wapen weigert dan hebben wij altijd zijn back-up bij de hand!

Twinning is Winning.

Legacy FX Glock 17

Wat zijn losse flodders/knal patronen/blanks?

Losse flodders/knal patronen/blanks zijn eenheidspatronen (huls, kruitlading, en slaghoedje) maar zonder kogel. 


Foto: Westernstageprops

Geeft Legacy FX ook wapentrainingen?

Ja, Legacy FX heeft samen met een partner een 1-daagse training ontwikkeld om acteurs, stuntmensen en andere professionals de basis van het gebruik van wapens te bieden. Van veiligheidregels tot tactieken en van alternatieve houdingen tot bewegend schieten. Op deze trainingsdag proberen we zoveel mogelijk onderwerpen te behandelen.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Legacy FX – Wapenverhuur Nederland
    Please prove you are human by selecting the Flag.